Mesečeva dijeta

NAPOMENA: Tabela sa terminima posta za dijetu po mesečevim menama za mesec SEPTEMBAR 2010. godine data je na kraju ovog teksta !

Dijeta po mesečevim menama ima svoja dva oblika, zavisno od toga da li želite da u neku vašu omiljenu dijetu uključite znanje o mesečevim menama i ciklusima koje određuje kretanje meseca, ili pak želite da smršate uz puni post od četiri odvojena dana u toku meseca poštujući samo ritam meseca. Za ovu drugu varijantu prilažemo  tabelu sa tačnom satnicom za sprovođenje potpune mesečeve dijete.

1) Parcijalna mesečeva dijeta: Usklađivanje već postojeće dijete sa mesečevim menama

Za vreme rasta meseca telu se lakše dovodi energija i tada se ona lakše i čuva. Tokom ovog perioda se zato lako dobija na težini. Važi i obrnuto, kada mesec pada.

U dve nedelje posle punog meseca, kada on „gubi na svetlosti“, telo bolje troši energiju i kalorije, lakše se znoji i luči otrove, pa su fizičke vežbe i kretanje u ovom razdoblju još delotvornije. Zato je lakše tokom perioda opadanja meseca izgubiti na težini.

Ovo saznanje možete iskoristiti tako da svaku kratkotrajnu dijetu, ukoliko je kraća od dve nedelje, primenjujete u fazi opadanja meseca! Tako ćete imati više uspeha na vašem putu ka vitkosti…

Za mesečeve mene u toku cele 2010. godine konsultujte tabelu uz tekst o mesečevim menama – link!

2) Potpuna mesečeva dijeta: Puni post oko mladog meseca, prve četvrti, punog meseca i poslednje četvrti meseca.

Poslednjih godina je veoma popularna dijeta u odnosu na mesečeve mene po kojoj se na telesnoj težini gubi ako se potpuno posti četiri dana u mesecu, vremenski usklađeno sa mesečevim menama.

Centralna ideja je da se u periodu od oko 24 sata za vreme jedne od četiri mesečeve mene potpuno gladuje. Potpuna dijeta podrazumeva da se unosi samo voda, a ne unosi nikakva hrana. Dan posle potpunog gladovanja treba jesti tečnu i lakšu hranu, a ne prejedati se. Za one koji se iz raznih razloga ne mogu potpuno uzdržati od hrane savetuje se da uzmu malo voća ili povrća, ali će to donekle umanjiti efekat dijete. Uz vodu se još mogu koristiti i biljni nezaslađeni čajevi.

Uz ovu dijetu se kilogrami gube polako i ne dolazi do poremećaja metabolizma jer je usklađena sa prirodnim ciklusem meseca. Najbolje je započeti dijetu za vreme punog meseca jer se tada najviše gubi na težini.

Grubo pravilo je da se za jednu mesečevu menu smanji težina za do dva kilograma, a da se do sledeće mene dobije negde oko 1 kilogram. Tako se za mesec dana težina može smanjiti do četiri kilograma. Ukoliko se ne prejedate i budete umereni u jelu i piću u periodu između mesečevih mena možete za 6 meseci ovakve dijete smanjiti vašu težinu i preko 20 kg !

Važan uslov uspeha u ovoj dijeti je imati dovoljno kvalitetnog sna tokom noći, što uključuje odlazak na spavanje najkasnije u ponoć, a poželjno je i ranije. San je takođe vezan za mesečevu energiju i nedovoljno kvalitetnog sna može poremetiti prirodni hormonalni ritam kod čoveka pa i samu reakciju tela na dijetu.

Važno je pre svake dijete otići na konsultaciju sa svojim lekarom, a naročito ako imate bilo kakve hronične zdravstvene probleme. Dijetu držite na vašu odgovornost!