Natalna karta

Natalna karta je simbolička slika neba iznad našeg rodnog mesta u trenutku našeg rođenja.

Trenutak rođenja se uzima kao bitniji od trenutka začeća, mada među njima postoji astrološka veza. Razlog zašto je trenutak rođenja važniji je taj što tokom devet meseci trudnoće  dete živi u simbiotskoj vezi sa majkom,a njegov ciklus života započinje tek samim činom rađanja, sa prvim samostalnim udisajem vazduha.

Horizontalna linija na natalnoj karti predstavlja horizont na mestu rođenja, gde je istok na levoj strani, a zapad na desnoj strani crteža.

Tačka na levoj strani horizontalne linije je Ascendent, najvažnija tačka u natalnoj karti. Kod nas je Ascendent poznat pod potpuno nepravilnim nazivom ‘podznak’, jer on asocira na na nešto manje bitno ili sekundarno… Ascendent je početak prvog astrološkog polja (koristi se još i naziv – kuća).

Ceo krug od 360 stepeni podeljen je na 12 znakova od po 30 stepeni i na 12 astroloških polja, koja mogu biti raznih veličina, zavisno od sistema po kome se izračunavaju, a što opet zavisi od oblasti primene.

Ostala polja horoskopa se nižu iza prve kuće u smeru obrnutom od kazaljke na satu.U primeru na gornjoj slici, prvo polje počinje na 18 stepeni i 49 minuta znaka Vage, drugo polje na 15 stepeni i 45 minuta Škorpiona, itd. Sedmo polje počinje na 18 stepeni i 49 minuta znaka Ovna i ta tačka se naziva Descendent.

Deseta kuća počinje na 22 stepena i 55 minuta znaka Raka. To je MC ili tačka “Vrh neba” koja se najčešće poistovećuje sa zenitom.

Linije u unutrašnjem krugu priložene natalne karte su aspekti, tj. uglovi između planeta ili planeta i bitnih tačaka u prostoru.

Osnovni aspekti između planeta su uglovi od 60,90,120 i 180 stepeni. Pored njih se razmatra i ugao od 0 stepeni koji u stvari nije aspekt ali se zbog pojednostavljivanja često ubraja u aspekte. Ako tome dodamo konjukciju, onda sa četiri osnovna aspekta dobijamo tzv. Ptolemejske aspekte.

Slavni Johan Kepler je pored pomenutih koristio i nekoliko sekundarnih aspekata, npr. od 45, 72, 150, ili 135 stepeni…

Na drugoj slici je prikazan kvadrat sa aspektima, tzv. aspektarijum.

Na aspektarijumu su horizontalno i vertikalno naneseni simboli po sledećem rasporedu: Ascendent, Mesec, Sunce, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton, Severni Mesečev Čvor, MC i Fortuna.

Fortuna (tačka sreće) je jedna od tzv. arapskih tačaka, dok severni mesečev čvor predstavlja tačku preseka putanje meseca sa ekliptikom (putanjom sunca) kada mesec prolazi ispod ili iznad ekliptike pri svom kretanju. Južni mesečev čvor se nalazi tačno suprotno, za 180 stepeni od severnog  mesečevog čvora. Mesečevi čvorovi se još nazivaju i Zmajeva glava i Zmajev rep.

Iako natalnu kartu predstavljamo u dve dimenzije nikad ne treba zaboraviti i njenu treću dimenziju koja se izražava u ovom koordinatnom sistemu latitudom.